Меню Закрити

У ТНМУ відбулася науково-практична конференція «Медико-соціальні проблеми дитячого віку»

25-26 жовтня 2023 року в Тернопільському національному медичному університеті ім.І.Горбачевського в змішаному форматі відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Медико-соціальні проблеми дитячого віку». Захід організовано кафедрою дитячих хвороб з дитячою хірургією ТНМУ.

У конференції взяли участь провідні фахівці з України, Литви, Латвії. Під час засідань заслухано й обговорено 27 наукових доповідей.

З вітальним словом до учасників конференції від імені ректора ТНМУ, професора Михайла Корди звернувся проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ. Іван Миколайович звернув увагу на актуальність запропонованої тематики конференції, особливо під час війни, важливість її проведення, підкреслив вплив стресу на дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, що впливає на стан їхнього здоров’я, які на даний час не можуть вчасно отримувати належну медичну допомогу. Постстресовий розлад у дорослих і дітей призводить до розвитку не тільки психологічних проблем, а й соматичних розладів. Тому для науковців є велике завдання для досліджень, щоб якомога краще забезпечити надання медичної допомоги дітям в умовах воєнного стану.

Відкриваючи І засідання «Дитина з рекурентними інфекціями: коли варто подумати про зебру» з доповіддю «Візинг у дитини: практичні міркування для лікарів первинної ланки» виступив керівник клініки дитячих хвороб Центру загальної педіатрії медичного факультету Вільнюського університету, Президент Вільнюського педіатричного товариства, професор Вільнюського медичного університетуАрунас Валюліс, Литва. Доповідач розповів про основні причини, патогенез, методи діагностики епізодичного (вірусного) візингу та мультифакторного візингу, вказав основні принципи лікування даної патології у дітей.

Учасники конференції прослухали доповідь професора кафедри педіатрії, дитячих інфекційних хвороб, імунології та алергології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Шупика Алли Волохи «Імунодефіцити в практиці педіатра і сімейного лікаря». У своєму виступі доповідач зупинилась на різних видах імунодефіцитних станів, зокрема на первинних дефіцитах антитілоутворення, навела клінічні випадки з практики,  результати власних досліджень, розповіла про червоні прапорці щодо можливого імунодефіциту».

Доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Наталія Ярема виступила з доповіддю на тему «Діагностика захворювань, які супроводжуються Т- і В-лімфопенією за допомогою неонатального скринінгу (клінічний випадок)». Доповідач розповіла присутнім про діагностований  випадок  синдрому Ніймегена у дитини, навела клінічні, лабораторні ознаки даного захворювання.

З доповіддю «Тактика лікування синдрому Ніймеген: чи є шанси на повне одужання?» виступили Анна Гільфанова з Міжнародного європейського університету, Київ та завідувач відділення трансплантації кісткового мозку, ІМДХТ та імунотерапії НДСЛ «Охматдит», Київ, Олександр Лисиця.

Актуальною та інтерактивною була доповідь професора Оксани Боярчук – завідувачки кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського. Вона представила доповідь на тему «Дитина з рекурентними респіраторними інфекціями: як обрати правильну діагностичну і лікувальну тактику» (майстер-клас). Доповідач розповіла про найчастіші рецидивні респіраторні інфекції у дітей, приклади вторинних причин повторних інфекцій, навела власні клінічні випадки перебігу захворювань у дітей з імунодефіцитними станами, надала покази до замісної терапії імуноглобулінами у дітей.

Наталя Кур’яне з  Ризького університету імені Страдіня (Латвія) виступила з доповіддю «Субфебрильна температура, рекурентні респіраторні інфекції у дорослого – що криється за цим?».

Присутні на конференції прослухали спільну доповідь доцента кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Наталії Щербатюк та лікаря-алерголога ТОДКЛ Зоряни Борис «Бронхообструктивний синдром у дітей в контексті клінічної настанови та бронхолітичної терапії». Було дано характеристику симптомів, диференційну діагностику візингу у дітей, методи усунення бронхіальної обструкції, приклади медикаментозного лікування.

Професор Оксана Боярчук – завідувачка кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського представила доповідь на тему «Замісна терапія імуноглобулінами, чи можемо ми вплинути на якість життя?«, де розкрила основні прояви вроджених помилок імунодефіцитів, навела покази до призначення замісної терапії імуноглобулінами, порівняла різні види введення імуноглобулінів.

Зацікавленість у слухачів мала доповідь доцента кафедри педіатрії №2 Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Наталії Галіяш  на тему «Підходи до імунокорекції дітей з рекурентними інфекціями верхніх дихальних шляхів». Доповідач розповіла про діагностичний підхід до дітей з рецидивуючими інфекціями верхніх дихальних шляхів, зупинилась на питаннях імунокоригуючої терапії, можливості неспецифічної імунокорекції зокрема  бета-глюканами.

Учасники конференції прослухали доповідь Олександри Олещук, завідувачки кафедри фармакології з клінічною фармакологією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського на тему «Стандарт медичної допомоги про раціональне застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів з лікувальною і профілактичною метою», де були висвітлені основні питання раціонального використання цих засобів в медицині.

ІІ засідання наукової конференції «Хвороба Лайма у дітей» розпочалось з доповіді Володимира Панічева, заступника гендиректора Тернопільського ОЦКПХ МОЗ України «Епідеміологія кліщових інфекцій в Тернопільській області» Доповідач дав оцінку епідеміологічній ситуації по Лайм-бореліозу в області, навів приклади збудників, методи діагностики, профілактики даного захворювання.

Увагу присутніх привернула доповідь професора Алли Волохи із Національного університету охорони здоров’я України імені П.Шупика «Неврологічні прояви хвороби Лайма». Доповідач розповіла про патогенез, клінічні прояви, діагностику, лікування нейробореліозу у дітей.

Доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Світлана Никитюк виступила з доповіддю «Клініко-лабораторні діагностика та лікувальна тактика при хворобі Лайма у дітей». Доповідач розповіла про результати власних досліджень дітей з хворобою Лайма, навела алгоритм діагностики, методи лікування, привела кілька клінічних випадків проявів цього захворювання.

Другий день конференції  розпочався з виступу Галини Макух, завідувачки Регіонального центру неонатального скринінгу КНП «Львівський обласний клінічний  перинатальний центр», Науковий медико-генетичний центр «Леоген», Львів «Найчастіші питання і проблеми за результатами першого року розширеного неонатального скринінгу«. Галина Василівна закцентувала увагу на результатах впровадження неонатального скринінгу Т- і В-лімфопеній в Україні. Науковець наголосила на важливості правильного забору крові, а відтак на врахуванні лікарями етичних аспектів психологічного навантаження на батьків.

Про сучасні підходи до догляду за новонародженою дитиною в пологовому будинку і в домашніх умовах у дітей розповіла у своїй доповіді Ольга Федорців, професор кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського

З доповіддю про варіативність вітряної віспи у новонароджених і дітей першого року життя (розбір клінічних випадків)виступила доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.ГорбачевськогоЛюбов Волянська.

Учасники конференції з увагою заслухали доповідь професора кафедри педіатрії №1 Національного медичного університету імені О.Богомольця  Наталії Балацької «Аліментарний рахіт: основні положення нового стандарту надання медичної допомоги», де доповідач розповіла про нові підходи до діагностики, профілактики, лікування, диференційної діагностики аліментарного рахіту у дітей.

В кінці своєї доповіді проф. Наталія Балацька вказала, що зараз проходить тиждень обізнаності щодо бульозного епідермолізу. Учасники конференції доєдналися до флешмобу «Крокуєм в капцях», мета якого звернути увагу на пацієнтів з бульозним епідермолізом.

З зацікавленням слухачі конференції прослухали доповідь доцента кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Тетяни Гаріян на тему «Доцільний вибір антисептика в педіатричній практиці».

З доповіддю »Скринінгова оцінка розвиткового статусу передчасно народжених немовлят залежно від типу виходжування» виступила завідувачка кафедри педіатрії №2 Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Галина Павлишин.

Слухачі прослухали доповідьдоцента кафедри педіатрії №2 Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Ірини Сарапук «Значення методу кенгуру в догляді за новонародженими дітьми»

Олександра Шульгай, доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, представила доповідь на тему «Про які гастроентерологічні проблеми може думати лікар першого контакту, якщо у дитини болить живіт?» Доповідач розповіла про класифікацію, причини болю, значення больового синдрому при різних функціональних порушеннях травної системи у дітей.

Доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Павло Гощинський виступив з доповіддю «Абдомінальний больовий синдром у дітей з хірургічною патологією».

З доповіддю на тему «Малюкові кольки: що потрібно знати педіатру» виступила доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Марія Кінаш.

Учасники конференції заслухали доповідь доцента кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Михайла Процайло на тему «Абдомінальний синдром у дитини з синдромом каудальної регресії».

Вікторія Фурдела, доцент кафедри педіатрії №2 Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського виступила з доповіддю «Ожиріння в дитячому віці: вікно діагностичних та превентивних можливостей».

Аспірант кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, Віта Перестюк виступила з доповіддю на тему  «Поширеність та клінічні прояви тривалого COVID-19 у дітей».

Учасники конференції прийняли участь у двох майстер-класах проведених доцентом кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Емілією Бурбелою:«Алгоритм розширених реанімаційних заходів у дітей: невідкладна допомога при анафілаксії» та  «Базові реанімаційні заходи у дітей».

На завершення конференції учасники заходу підсумували роботу  засідань, прийняли резолюцію, подякували керівництву університету, всім доповідачам та учасникам наукового форуму за активну участь в його роботі.

JExcel Display Excel File from WordPress Media Library Example